تأمین غذای سالم و کافی یک رکن اساسی در پویایی و پیشرفت دانش آموزان و مهمترین قدم در زمینه رشد و شکوفایی جسمی و فکری آنان می باشد.
تأمین غذای سالم و کافی یک رکن اساسی در پویایی و پیشرفت دانش آموزان و مهمترین قدم در زمینه رشد و شکوفایی جسمی و فکری آنان می باشد.
تغذیه از مهمترین نیازهای فیزیولوژیک انسان است که نقش بسزایی را در حفظ سلامت و رفاه جوامع ایفا می کند.
الگوسازی، شرط اولیه اصلاح تغذیه در جوامع بشری محسوب می شود، وزارت آموزش و پرورش بستر بسیار مناسبی برای اجرای برنامه های مداخله ای در زمینه تغذیه صحیح و حفظ سلامتی روحی و فکری افراد جامعه به ویژه دانش آموزان است.برای این منظور نیازمند همکاری با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در قالب برنامه های مطالعاتی- آموزشی است. برای بهبود الگوی تغذیه دانش آموزان و ارتقای سلامتی آنان و پیشگیری از بروز مسمومیت های خطرناک در مدارس، موارد زیر در خصوص بهداشت مواد غذایی در مدارس پیشنهاد می گردند.
دانستنی های بهداشت تغذیه در دانش آموزان
دانش آموزان در خصوص خوداری از تهیه مواد غذایی از فرشندگان دوره گرد، اینگونه افراد تحت نظارت مسئولین بهداشتی نیستند و فاقد امکانات بهداشتی (نظیر یخچال)جهت نگهداری صحیح مواد غذایی می باشند.
آموزش دانش آموزان در خصوص خودداری از به همرا داشتن خوراکی ها ی قابل فاسد در مدرسه بخصوص در فصول گرم سال.
به منظور استفاده از میوه جات در مدرسه آن را در منزل شکسته و بعد از خشک شدن لای دستمال کاغذی تمیز و سپس در پاکت فریزر قرار دهند.
آموزش استفاده از دوغ یا آب آشامیدنی به جای استفاده از نوشابه های گازدار در بوفه مدارس.
تشویق دانش آموزان برای به همراه داشتن مواد غذایی خشک مانند نان و پنیر و ساندویچ تخم مرغ و خرما و گردو و کشمش پسته و بادام و سبزی خام و میوه جات جهت استفاده در مدرسه.
توصیه های اکید برای پرهیز از مصرف پفک و چیپس و بیسکویت که ایجاد سیری کاذب کرده و مانع از رشد دانش آموزان هستند.همچنین تأکید بر تهیه مواد غذایی بسته بندی شده ای که دارای پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضاء معتبر باشند.
دقت مسئولین مدارس به تاریخ تولید و انقضای مواد غذایی در اجرای طرح های تغذیه رایگان از قبیل شیر.
اگر افراد متفرقه قصد توزیع مواد غذایی در مدرسه را داشته باشند، این اقدام با هماهنگی مسئول بهداشت و تغذیه آموزش و پرورش ناحیه مدیریت مدرسه با درج مشخصات کامل فرد انجام پذیرد.
بهداشت بوفه مدارس
برای حفظ سلامتی دانش آموزان و پیشگیری از مسمومیت های غذایی در میان آنان و دریافت انرژی کامل از طریق تغذیه اصولی در بوفه مدرسه نکات زیر باید رعایت شود.
متصدیان بوفه مدارس دوره ویژه بهداشت را در مرکز معتبر بهداشتی بگذرانند و کارت معاینه پزشکی دریافت نمایند.
متصدیان از روپوش و کلاه به رنگ روشن استفاده کنند و جایگاه مخصوص و مناسبی برای حفظ لباس و سایر وسایل داشته باشند و از مداخله افراد متفرقه در تهیه و عرضه مواد غذایی جلوگیری کنند.
متصدیان قبل از شروع به کار دستهای خود را با آب وصابون بشویند و دارای وسایل نظافت شخصی مخصوص به خود باشند.
متصدیان کلیه مواد غذایی ارائه شده در بوفه مدرسه را با موافقت مدیریت مدرسه از طریق تنظیم قرارداد با شرکت های معتبر و پخش مواد غذایی تهیه نمایند.
کف دیوارها و سقف بوفه دارای شرایط بهداشتی باشد و همچنین آب مصرفی مورد تأیید مقامات بهداشتی باشد.
بوفه باید دارای سطل زباله بهداشتی از نوع اهرم دار و مجهز به کیسه زباله باشد، نصب هوا کش با قدرت قوی در قسمت تهیه غذا در بوفه الزامی است
قفسه های موجود در بوفه باید کاملاً تمیز و عاری از گرد و غبار باشند، میز کار باید تمیز و جنس آن از نوع قابل شستشو باشد و کلیه مواد غذایی قابل فاسد باید در یخچال مجهز به دماسنج نگهداری شوند.
پیش بینی ها برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی صورت گیرد.
کلیه درب ها و پنجره های بوفه مجهز به توری باشند تا از ورود حشرات به داخل جلوگیری شود، بوفه عاری از وجود حشرات وجوندگان و سایر حیوانات(نظیر گربه) باشد.
از نگهداری وسایل اضافی و مستهلک و ضایعات در بوفه خوداری شود.
متصدیان برای آماده کردن و تحویل غذا به دانش آموزان از دستکش های یکبار مصرف استفاده نمایند. دستشویی ها مجهز به صابون مایع و خشک کن مناسب باشند.
بوفه حداقل دارای دو خروجی حهت استفاده در مواقع اضطراری باشد.7-15-142
خبر: مهران قاسمی